O NÁS

Statek č. 6 se nachází v malebné osadě Rudoltice u Vrchotových Janovic, v Kraji blanických rytířů nedaleko Benešova u Prahy. Kraj zapomenutý, o to více přirozený a podmanivý. Vlastníme malý rodinný statek a společně se staráme o chod statku a zvířata. 

V roce 2022 jsme dokončili vybudování vlastní bourárny se zracím boxem a  registraci potravinářského provozu. V dalším kroku nás čeká vybudování prodejny . 

Kromě chovu a péče o naše stádo se také věnuji řadu let uměleckému kovářství a tradici řemesla předávám dál. Pokud zavítáte do našich končin, přijeďte se podívat i k nám, jste srdečně zváni.  

Vyzkoušejte Francouze

Plemeno Salers nám prostě sedí. Po letech zkoušení a nepřenosných zkušeností jsme si vybrali rustikální francouzské plemeno Salers. Původní podhorské plemeno pojmenované po názvu městečka Salers, je odolné vůči nízkým teplotám a připravené na celoroční pasení venku. Má klidnou povahu, bezproblémové porody a pečující matky. Mléko matek je velmi výživné a ve Francii jsou vyráběny rovněž tvrdé sýry Salers.


Minimalizuje stres zvířete

Výběr jatek byl pro nás velmi důležitý. Tolik péče musí být završeno důstojným koncem zvířete. Vybrali jsme si BIO jatka v Sedlčanech, na kterých se denně poráží pouze omezený počet kusů a porážka se děje jen v dopoledních hodinách. 

Svou roli hrálo také to, že zvíře není stresováno dlouhým převozem a manipulací, ale během 15 minut je dopraveno na místo. Zvíře je zvyklé na náš hlas, a proto ho do poslední chvíle doprovázíme sami na jatka.  

Průběh zrání masa

Kvalitního hovězího masa lze dosáhnout pouze zráním. Jsme jednoznačně pro suché zrání, které je kvalitnější ale také nákladnější. Maso zraje min. 14 dnů ve visu ve čtvrtích. Steakové partie pak ještě o něco déle. Při suchém zrání dochází k 20% ztrátě vody a tím pádem také úbytku na váze. Tohle je však jediná cesta, jak dosáhnout kvalitního produktu. Proto se nemusíme bát zamrazování, neboť maso se chová jinak než čerstvé a ze své kvality nic neztrácí. 

Po rozbourání a zabalení masa do vakua, proces zrání pokračuje - probíhá tzv. mokré zrání. Maso tak vydrží při dodržení teplotních podmínek dalších 14 dnů v neporušeném obalu v lednici a dál zraje.